2018. 12. 13.
Tissot
Megbizhatobolt.hu - Webáruház értékelés. Mennyi csillagot érdemel ez a webáruház?
Central Watch Kft. információk
Budapest, V. ker. Irányi utca 10.
06-1/311-0936, 06-20/265-0675
info@centralora.huHivatalos márkaképviselet
Central Watch Kft. szállítási információ

Ingyenes szállítás az ország egész területére!
bruttó 20.000.- Ft felett

Bejelentkezés/Regisztráció
Hozz létre saját fiókot,
A kosár üres
Bejelentkezés/Regisztráció
A kosár üres
Még mindig menő a zsebóra
Még mindig menő a zsebóra
2018-07-05

Története az 1500-as évek elejéig nyúlik vissza, ám azóta sem veszített szépségéből és népszerűségéből a zsebóra. A mai napig sokan használják időmérésre ezt a szerkezetet, amely létrejöttéért Peter Henlein nürnbergi lakatosnak lehetünk hálásak. De mi köze az egésznek a vonatokhoz?

 

Gondolt egy merészet a nürnbergi lakatos

A legtöbb forrás szerint Peter Henlein nürnbergi lakatost készítette a világ első zsebóráját az 1500-as évek elején. Azóta eltelt több mint fél évezred, a zsebóra azonban egyáltalán nem ment ki a divatból: a centralora.hu kínálatában is található sok igazán impozáns darab, amelyek népszerűek a vásárlóink körében. A zsebóra elnevezés egyébként eleinte nem állta meg a helyét, hiszen a kezdetekben inkább tarisznyában hordták a gyógyszeres dobozra emlékeztető, kívül díszes vésetű, kifejezetten nehéz szerkezeteket. Az első híres zsebóra a Nürnberger Ei, azaz nürnbergi tojás volt. Az elnevezés egyébként egy nyelvbotlás eredménye, ugyanis a kicsi órákat Ührleinnek nevezték, ami Eierleinre torzult a németben, ez pedig magyarra fordítva tojásocskát jelent.

 

Úriember társaságban nem nézte meg az óráját, de…

A zsebóráknak több típusa is elterjedt, a gazdagok számára készült szerkezeteket például zománcos óratok rejtette. Ahogy fejlődött a technika, a kezdetben túl nehéz órák helyébe egyre kisebb, könnyebb, szebb ékszerórák léptek. A mai kor számára is tanulságos történet, hogy a régi zsebórákon a számlapot nem fedte üveg, helyette órafedelet használtak, aminek praktikus okai voltak. Egy úriember ugyanis társaságban nem nézhette meg az óráját, mert az az unalom jele volt, ám egy apró csellel, a zsebébe nyúlva kitapinthatta a mutató, később már mutatók állását… A cilinderjáratú megoldás elterjedése a zsebórákat egyre olcsóbbá tette, majd a tömeges elterjedést a vonatforgalom megindulása tette szükségessé.

Vissza